Kwas cytrynowy – podany doustnie wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega utlenieniu witaminy C, reguluje kwasowość, działa przeciwwymiotnie, wzmaga właściwości innych antyutleniaczy.
Występuje w wielu lekach, kosmetykach, suplementach i środkach spożywczych. Dodawany jest do większości napojów. Otrzymywany z soku niedojrzałych owoców cytrusowych, syntetycznie z cukrów (maltozy lub glukozy) oraz przez fermentację z udziałem pleśni Citromyces (Aspergillus niger).
Miód gryczany zachwyca wielu smakoszy bogactwem swojego smaku, a także właściwości odżywczych. Nic dziwnego – to jeden z najbardziej wyrazistych miodów na świecie. Powstały z kwiatów rośliny miododajnej gryki zwyczajnej może służyć jako naturalny antybiotyk oraz sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Jego doskonałe właściwości lecznicze wynikają bezpośrednio ze składu roślin, z których powstaje.
Jest zalecany przy niedoborze magnezu, żelaza, witaminy C i białka.Polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.Pobudza proces odnowy i wzmacnia organizm.
Olej z wiesiołka jest stosowany w leczeniu chorób skórnych, nadwagi i niepłodności. Co więcej, wiesiołek poprawia stan skóry, pomaga w chorobach reumatycznych, wzmacnia odporność i chroni układ krążenia.