Erytrytol to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80 proc. sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ma zerową wartość energetyczną (0 kcal) i nie jest metabolizowany przez organizm, dzięki czemu jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom.
ma zerowy indeks glikemiczny i przez to nie wpływa na podniesienie poziomu glukozy w krwi. W związku z tym może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków
zapobiega pruchnicy, zatrzymuje on proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie, które przyczyniają się do psucia zębów
może zastąpić cukier w deserach lub ciastach
ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA:
500 g
SKŁAD:
erytrytol 100%
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 0kJ/0kcal
- tłuszcz: 0,0g
- węglowodany: 99g w tym cukry: 0,0g
- białko: 0,0g
- sól: 0,0g
SPOSÓB UŻYCIA:
Związek ten jest stosowany przede wszystkim jako słodzik do kawy, herbaty, do wypieków domowych
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Po otwarciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Koper włoski zwany też fenkułem włoskim lub koprem słodkim słynie ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy, oraz przyjemnego słodko-korzennego aromatu. Ziele kopru włoskiego można spotkać w preparatach dla niemowląt oraz w preparatach wspierających trawienie dla osób w każdym wieku.
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus) – znany także pod nazwą myszopłoch kolczasty, jest to drobny krzew o małych liściach i czerwonych, okrągłych owocach.
Najcenniejszymi substancjami aktywnymi obecnymi w Ruscus aculeatus są saponiny sterydowe: ruscyna, ruskogenina, neo-ruskogenina oraz ruskozyd, odpowiadające za pozytywny wpływ ruszczyka na zdrowie naczyń krwionośnych. Od tysięcy lat ruszczyk kolczasty stosowany jest w medycynie tradycyjnej jako środek moczopędny, przeczyszczający oraz łagodzący krwawienia. Wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza krążenie i usprawnia przepływ krwi.