Macierzanka jest bliską kuzynką tymianku, ale ma bardzo delikatny smak i aromat od swego kuzyna. Herbatka z macierzanki ma przyjemny smak i aromat, można ją używać również jako przyprawę.
Sposób użycia
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Energia do kawy to kompozycja na bazie masła sklarowanego ghee z nierafinowanym olejem kokosowym, indyjskim kardamonem i cynamonem oraz laską wanilii madagaskarskiej.
Dodana do kawy daje niezłego kopa. Wystarczy łyżeczka na kubek i odlot gwarantowany. Ale zdrowy i można po nim prowadzić samochód.
Kokorycz to zioło stosowane w medycynie chińskiej przez ponad 100 lat jako środek przeciwbólowy.
W małych dawkach poprawia pamięć i kojarzenie, ułatwia koncentrację, natomiast w większych dawkach powoduje niechęć do działania i aktywnej pracy fizycznej i psychicznej.