Berberyna to złocistożółty alkaloid uzyskany z korzeni i łodyg Berbaris aristata lub bardziej znanego, jako berberys pospolity. Rośliny zawierające berberynę są stosowane w medycynie praktycznie we wszystkich tradycyjnych systemach medycznych, a ich historia zastosowania w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej sięga, co najmniej 3000 lat.
Berberyna:
może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, ponieważ ma właściwości zwiększające wrażliwość tkanek na insulinę.
Berberyna wykazuje także oddziaływanie na procesy energetyczne oraz przemiany węglowodanów.
Tym samym może być pomocna w profilaktyce chorób układu krążenia, zaburzeń metabolicznych, chorób serca, otyłości czy cukrzycy.
Składniki:
Ekstrakt z korzenia berberysu (Berberis Aristata) standaryzowany na 99% siarczanu berberyny, otoczka kapsułki (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza)..
Sposób użycia:
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania: 1 kapsułka w trakcie posiłku.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Krzew dorastający do 3 m wysokości, o pachnących, żółtych kwiatach i ciemnoczerwonych owocach. Występuje w całej Europie. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się korzeń berberysu. Najważniejsza substancja aktywna zawarta w berberysie to berberyna. Stosowany w Ajurwedzie. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz poziom cholesterolu we krwi. W wygodnej i bardzo dobrze przyswajalnej formie nalewki.
Magnez i witamina B6 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz wspierają funkcje psychologiczne. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Galaretowata wydzielina pszczół robotnic o wielu prozdrowotnych właściwościach. Najważniejsza substancja aktywna zawarta w mleczku pszczelim to kwas 10-hydroksydecenowy. Podnosi odporność i przyspiesza procesy regeneracji. Kapsułki bez dodatku barwników, konserwantów, wypełniaczy i substancji poślizgowych.