Wątroba odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia, przetwarzania pokarmów w składniki odżywcze oraz jako filtr' organizmu chroniący go przed różnymi substancjami szkodliwymi dla człowieka, a spożywanymi wraz z pokarmami. Jej prawidłowe działanie jest warunkiem naszego zdrowia. Ze względu na właściwości ziół, które wchodzą w skład herbatki polecamy ją jako środek usprawniający pracę wątroby, jak również usprawniający pracę woreczka żółciowego oraz procesów trawiennych.
Sposób użycia:
1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
Miód gryczany zachwyca wielu smakoszy bogactwem swojego smaku, a także właściwości odżywczych. Nic dziwnego – to jeden z najbardziej wyrazistych miodów na świecie. Powstały z kwiatów rośliny miododajnej gryki zwyczajnej może służyć jako naturalny antybiotyk oraz sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Jego doskonałe właściwości lecznicze wynikają bezpośrednio ze składu roślin, z których powstaje.
Jest zalecany przy niedoborze magnezu, żelaza, witaminy C i białka.Polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.Pobudza proces odnowy i wzmacnia organizm.
Kwas alfa-liponowy ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi oraz poprawia metabolizmu glukozy i tłuszczu, zwłaszcza u osób cierpiących na choroby metaboliczne. Poleca się również osobom cierpiącym na jaskrę, zaćmę, choroby metaboliczne, takie jak: cukrzyca, miażdżyca, hipercholesterolemia, zaburzenia neurodegeneracyjne, zwłaszcza choroby Alzheimera i Parkinsona oraz zespół przyspieszonego starzenia się. Kwas alfa-liponowy stosowany jest również w leczeniu zatruć, ponieważ posiada zdolność wiązania jonów ołowiu, miedzi, cynku i manganu.