OPIS Hydrolat różany to woda kwiatowa wytworzona w procesie destylacji parą wodną płatków róży. Polecana do pielęgnacji każdego typu cery, lecz szczególnie dobrze sprawdzi się przy cerze suchej, naczynkowej i tłustej. Posiada właściwości regulujące procesy wydzielania sebum. Pozostawia uczucie oczyszczenia i odświeżenia. Działa kojąco i łagodząco, wyrównuje koloryt cery i zmniejsza widoczność zaczerwienień. Wspomaga ukrwienie skóry i przywraca jej odpowiedni odczyn pH. Dodatkowo, działa nawilżająco, przywraca skórze komfort, redukuje uczucie ściągnięcia. Hydrolat różany znakomicie uzupełnia codzienną pielęgnację twarzy.
Krem pielęgnujący do twarzy i ciała uzupełnia codzienną pielęgnację dziecka. Łatwo się rozprowadza i wchłania, pozostawia skórę nawilżoną i miękką. Wysoka zawartość oliwy z oliwek i oleju ze słodkich migdałów natłuszcza, wzmacnia barierę lipidową skóry i chroni przed podrażnieniami. Dodatek witaminy E i pantenolu przeciwdziała odparzeniom, działa łagodząco i regenerująco na skórę.
Orzechy piorące to owoce drzew z rodzaju Sapindus. Nazywane są tak ze względu na wysoką zawartość saponin, czyli naturalnych surfaktantów, dzięki którym mogą być stosowane do prania i mycia naczyń oraz do produkcji mydła. Stosowane były już w dalekiej przeszłości przez rdzenną ludność Azji i obu Ameryk.
Brzoza biała posiada charakterystyczną sylwetkę o ażurowej koronie i wyróżniającą białą korę. Kolor ten brzoza zawdzięcza betulinie, substancji o wielokierunkowym, dobroczynnym działaniu.
Brzoza, jako drzewo, stymuluje radość. Jest jedna z ważniejszych roślin zielarskich: sok z brzozy (oskoła) jest znany ze swych właściwości odżywczych i oczyszczających, napary z liści są pomocne przy tonizowaniu skóry, a z drewna kory pozyskuje się dziegieć, naturalny preparat, skuteczny w przypadku wielu problemów skórnych.
Lanolina (z łac. lano - wełna) pozyskiwana jest z wełny owczej, wytwarzają ją gruczoły znajdujące się w skórze owiec. Rolą lanoliny jest ochrona wełny i skóry owiec przed zmieniającymi się czynnikami środowiska, czyli głównie światłem, deszczem, wiatrem i wysoką lub niską temperaturą.
Jako surowiec kosmetyczny lanolina wykorzystywana jest do produkcji kremów, maści i balsamów. Natłuszcza i zmiękcza skórę.
Naturalny olejek otrzymywany z owoców oraz igieł jałowca pospolitego. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Jest stosowany przy bólach mięśniowych, menstruacyjnych, reumatyzmie i artretyzmie.