Z płatków bławatka możemy przygotować smaczny, aromatyczny, napar o głębokiej niebieskiej barwie. Świetnie sprawdza się również jako dekoracja potraw i deserów.
Sposób użycia:
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus) – znany także pod nazwą myszopłoch kolczasty, jest to drobny krzew o małych liściach i czerwonych, okrągłych owocach.
Najcenniejszymi substancjami aktywnymi obecnymi w Ruscus aculeatus są saponiny sterydowe: ruscyna, ruskogenina, neo-ruskogenina oraz ruskozyd, odpowiadające za pozytywny wpływ ruszczyka na zdrowie naczyń krwionośnych. Od tysięcy lat ruszczyk kolczasty stosowany jest w medycynie tradycyjnej jako środek moczopędny, przeczyszczający oraz łagodzący krwawienia. Wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza krążenie i usprawnia przepływ krwi.
Tulasi (tulsi) to ziele będące bogactwem olejków eterycznych wykazujących właściwości prozdrowotne oraz innych cennych substancji aktywnych, jak: flawonoidy, saponiny, garbniki oraz sole mineralne.
Roślina ta, szczególnie w Indiach, nazywana jest eliksirem długowieczności, ze względu na wielokierunkowe, pozytywnie działanie na organizm człowieka.
Według Ajurwedy tulasi pomaga zachować spokój ducha i ciała w sytuacjach stresowych.