Karnozyna to związek organiczny w którego skład wchodzą aminokwasy: histydyna oraz beta-alanina. Karnozyna jest związkiem przeciwstarzeniowym, który ma silne działanie przeciwutleniające, pochłania wolne rodniki oraz posiada właściwości neuroprzekaźnikowe. Hamuje tworzenie grup karbonylowych, zmniejszając w ten sposób powstawanie nieprawidłowych białek.
Naturalny olejek otrzymywany z owoców oraz igieł jałowca pospolitego. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Jest stosowany przy bólach mięśniowych, menstruacyjnych, reumatyzmie i artretyzmie.
Białko z ekologicznych nasion konopi to jedno z najlepszych źródeł białka pochodzenia roślinnego. To bardzo cenny i ciekawy dodatek do diety nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Może stanowić urozmaicenie każdej potrawy.
Polecamy jako składnik pieczywa, produktów mącznych lub jako dodatek do smoothie, musli i produktów mlecznych.
Łopian większy (Arctium lappa) – Dzięki wzajemnemu współdziałaniu substancji bioaktywnych, łopian wykazuje właściwości pielęgnujące włosy i skórę, a spożywany w postaci odwarów lub nalewek działa moczopędnie, oczyszcza organizm oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Od setek lat roślina ta znana jest w medycynie ludowej, według której stosowano ją, aby oczyścić krew lub wspomóc procesy gojenia się. Z korzenia łopianu przyrządzić można olej do użytku zewnętrznego, który świetnie sprawdza się jako środek odżywczy, nawilżający i oczyszczający cerę oraz wzmacniający strukturę włosów.
Bylica piołun (Artemisia absinthium), nazywana najczęściej piołunem lub absyntem skutecznie wspiera pracę układu pokarmowego i prawidłowy metabolizm. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz podnosi apetyt.
Największą jego zaletą jest działanie toksyczne na pasożyty, robaki i grzyby obecne w naszym organizmie.