Dereń to roślina znana od wieków. Dawniej z jego smacznych i zdrowych owoców sporządzano m.in. herbatki, nalewki oraz dżemy. Od pokoleń roślina ceniona była również w medycynie ludowej, pomaga bowiem w utrzymaniu zdrowia serca.
Sposób użycia:
1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10- 15 minut. Pić 2 razy dziennie.
Koci pazur usprawnia przede wszystkim działanie układu odpornościowego organizmu oraz działa adaptogennie - dodaje energii, zwiększa odporność na stres.
Indianie z Amazonii wierzyli, że roślina ta wydłuża życie i codziennie spożywali napary z jej kory, aby zapobiegać chorobom, zlikwidować bóle oraz oczyścić i wzmocnić organizm.
Nawłoć pospolita wspiera zdrowie układu moczowego i pokarmowego, korzystnie wpływa na strukturę naczyń włosowatych, a także na kondycję skóry i błon śluzowych.
Dawniej nawłoć stosowano głównie jako środek odkażający, wspomagający gojenie się ran i przeciwzapalny. Medycyna ludowa zalecała je w dnie moczanowej, artretyzmie, astmie, cukrzycy oraz w przypadku powiększonej wątroby i krwawień wewnętrznych.
Żeń-szeń syberyjski to roślina wzmacniająca organizm i dodająca energii.
Zalecany jest uczniom i studentom, sportowcom, osobom o dużej aktywności, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pamięci, trudnościami w nauce i koncentracji, osłabionym i chronicznie zmęczonym, podatnym na infekcje, szybko męczącym się, mało wydajnym.
Brahmi, czyli bakopa drobnolistna to ziele polecane w stanach wzmożonego wysiłku poznawczego, w stanach obniżonego nastroju oraz dla osób starszych wykazujących objawy dezorientacji lub rozkojarzenia.
Ajurweda stosuje brahmi od niepamiętnych czasów jako środek wspierający procesy intelektualne, zwiększający koncentrację, przynoszący spokój i wyciszenie.
Mieszanka starannie wybranych ekologicznych ziół i owoców. Tarnina pomaga wzmocnić ciało a bez czarny i ziele jeżówki wspomagają układ odpornościowy organizmu. Ślaz i krwawnik działają kojąco na gardło.
Herbatkę polecamy jako uzupełnienie codziennej diety, w szczególności w okresie przeziębień.
Bylica piołun (Artemisia absinthium), nazywana najczęściej piołunem lub absyntem skutecznie wspiera pracę układu pokarmowego i prawidłowy metabolizm. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz podnosi apetyt.
Największą jego zaletą jest działanie toksyczne na pasożyty, robaki i grzyby obecne w naszym organizmie.
Bylica roczna to roślina od lat stosowana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Stosowano ją w przypadku chorób przebiegających z gorączką lub stanem zapalnym oraz zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych.
Pozyskuje się z niej artemizynę, która jest uznanym na świecie lekiem na malarię.