Herbata naturalnie występująca wyłącznie w Republice Południowej Afryki i będąca ich napojem narodowym. Nie zawiera kofeiny więc może być spożywana wieczorem oraz podawana dzieciom. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zalecany sposób użycia
1 łyżkę rooibosa wsypać do kubka i zalać świeżo zagotowaną wodą.
Parzyć 3-5 minut albo dłużej. Jeśli pierwsze parzenie nie było zbyt długie, surowiec można zalać drugi raz.
Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, suchym i chłodnym. Chronić przed światłem.
Kwiaty, kora i owoce kasztanowca posiadają cenne właściwości i są stosowane przy niewydolności krążenia, żylakach, oparzeniach, stanach zapalnych żołądka i jelit, artretyzmie, hemoroidach.
Kasztanowiec działa przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco na układ krwionośny.
Bylica roczna to roślina od lat stosowana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Stosowano ją w przypadku chorób przebiegających z gorączką lub stanem zapalnym oraz zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych.
Pozyskuje się z niej artemizynę, która jest uznanym na świecie lekiem na malarię.
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus) – znany także pod nazwą myszopłoch kolczasty, jest to drobny krzew o małych liściach i czerwonych, okrągłych owocach.
Najcenniejszymi substancjami aktywnymi obecnymi w Ruscus aculeatus są saponiny sterydowe: ruscyna, ruskogenina, neo-ruskogenina oraz ruskozyd, odpowiadające za pozytywny wpływ ruszczyka na zdrowie naczyń krwionośnych. Od tysięcy lat ruszczyk kolczasty stosowany jest w medycynie tradycyjnej jako środek moczopędny, przeczyszczający oraz łagodzący krwawienia. Wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza krążenie i usprawnia przepływ krwi.