Olej kosmetyczny arganowy BIO 50ml Etja

27,90 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

Regulamin i Polityka Prywatności

 

Dostawa i koszty wysyłki

 

Zwroty i Reklamacje

Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji

Olej arganowy kosmetyczny BIO 50ml Etja

DRZEWO ARGANOWE /Argania Spinosa/

Rośnie na ograniczonym południowo-wschodnim obszarze Maroka, gdzie jest unikalną rośliną dla swojego regionu. Gatunek drzewa z monotypowego rodzaju pochodzi z rodziny roślin sączyńcowatych należących do rzędu wrzosowców występujących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Drzewo osiąga wysokość do 10 metrów, rodząc zielone owoce mające w środku orzechy. Nazywane jest drzewem życia, albowiem z orzechów dostarcza surowca w postaci oleju arganowego, który posiada właściwości lecznicze.

NATURALNY OLEJ ARGANOWY BIO /Argania spinosa Kernel Oil/  

Nierafinowany, kosmetyczny w wersji organicznej olej tłoczony wyłącznie na zimno ze świeżych orzechów drzewa arganowego. Posiada lekko pomarańczowe zabarwienie o charakterystycznym lekko gorzkawo-orzechowym zapachu. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe około 80% głównie w linolowy omega-6 i oleinowy omega-9, witaminę E, butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu i wiele innych substancji czynnych. W delikatny sposób nawilża i ujędrnia skórę poprawiając jej elastyczność. Doskonały do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej się skóry. Znakomicie wpływa na odżywienie i wzmocnienie włosów, przywracając im naturalny blask. Przeznaczony do skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, trądzikowej i zniszczonej. 

Olej Arganowy BIO firmy ETJA jest wytwarzany z surowców ekologicznych i w 100% naturalany. Posiada certyfikat BCS DE-ӦKO i rejestracje w bazie CPNP. Produkt przebadany dermatologicznie. 

SPOSÓB UŻYCIA OLEJU ARGANOWEGO

Masaż ujędrniający we własnym zakresie i przez wykwalifikowanego masażystę

 

Pielęgnacja twarzy: 3-4 krople wcieramy bezpośrednio w czystą skórę do całkowitego wchłonięcia

 

Dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących

 

Kąpiel odmładzająco-regenerująca. Dodać do wanny wypełnionej 1/3 ciepłej wody ok 8-10 ml oleju - czas kąpieli 15/20 minut. Skóra staję się nawilżona, odżywiona i ujędrniona - nie wymaga dodatkowego balsamowania

 

Cellulit - wcierać olej arganowy w miejsca, w którym dochodzi do nierównej i pofałdowanej skóry

 

Olejowanie włosów -  przed umyciem głowy 3/5 cm od nasady włosa wcierać niewielką ilość oleju. Po upływie ok 30 minut umyć głowę. Włosy stają się mocniejsze, bardziej lśniące i odporne na wysokie temperatury

Końcówki włosów - niewielką ilość oleju rozprowadzić na opuszki palców i wcierać w wilgotne lub suche końcówki włosów - olej zabezpiecza przed ich rozdwajaniem

Pielęgnacja paznokci - moczyć paznokcie przez kilka minut w lekko rozgrzanym oleju lub wcierać bezpośrednio w płytkę paznokcia

  

pielęgnacja stóp - wmasować olej bezpośrednio w skórę pięt lub moczyć stopy z jego dodatkiem. Nawilża oraz regeneruję sucha i spękaną skórę stóp

 

Używany systematycznie redukuję rozstępy, blizny, łuszczycę, trądzik oraz łojotokowe zapalenia skóry

HISTORIA OLEJU ARGANOWEGO

Historia drzewa arganowego sięga czasów rdzennej ludności Barberów pochodzenia chamito-semickiego związanych z północną częścią Afryki i Sahary. Drzewo arganowe określane przez tubylców jako drzewo życia spełniało wielką role w egzystencji ludności jak i zwierząt zamieszkujących ciężki do przeżycia pustynny klimat. Jednak najcenniejszym bogactwem tego drzewa był pozyskiwany od wieków olej arganowy, który służył przede wszystkim jako pożywienie i naturalny kosmetyk do celów pielęgnacyjnych.

OLEJ ARGANOWY - CIEKAWOSTKI

Ciekawostką odnośnie drzewa arganowego i uzyskiwanego z niego oleju jest fakt, że drzewa arganii żyją średnio 150-200 lat. Regionem, w którym możemy je spotkać jest tylko Maroko. Obszary, na których występują uprawy zostały wpisane na listę rezerwatów UNESCO. Na pierwsze zbiory trzeba czekać około pół wieku. Zgodnie z tradycją, tłoczeniem oleju arganowego zajmują się marokańskie kobiety. Pozyskiwanie oleju jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Na uzyskanie 1 litra oleju trzeba zużyć ok. 30 kilogramów owoców.

PRZECHOWYWANIE OLEJU ARGANOWEGO

Zawsze po użyciu zamykać korkiem pompkę dozującą i starać się przechowywać w chłodnym miejscu.

KRAJ POCHODZENIA

Maroko

Olej kosmetyczny Etja jest produktem naturalnym. Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości.

5908310446561
2 Przedmioty

20 innych produktów w tej samej kategorii:

Olejek eteryczny grejpfrutowy 10ml Etja

Olejek eteryczny grejpfrutowy 10ml Etja

13,50 zł
Dostępność: 6 W magazynie
Balsam do skóry atopowej 250ml Zuzove

Balsam do skóry atopowej 250ml Zuzove

79,00 zł
Dostępność: 5 W magazynie

Balsam sprawdzi się przy problemach ze skórą atopową, skłonną do alergii. Łagodzi i nawilża podrażnienia, a także suche, czerwone plamy. Czysty i naturalny skład sprawia, że produkt ten nie uczula i jest idealny dla skóry dzieci i niemowląt.

Butelka szklana niebieska 50ml Nanga

Butelka szklana niebieska 50ml Nanga

2,50 zł
Dostępność: 9 W magazynie
Krem nawilżający na dzień Cud Malina! 30ml Zuzove
  • Obecnie brak na stanie
Dostępność: Brak w magazynie
Olejek eteryczny mirrowy 10ml Nanga

Olejek eteryczny mirrowy 10ml Nanga

54,90 zł
Dostępność: 3 W magazynie

Olejek mirrowy standard 100% (czysty olejek eteryczny)

Krem brzozowy z betuliną 50ml Sylveco

Krem brzozowy z betuliną 50ml Sylveco

44,90 zł
Dostępność: 3 W magazynie

Brzoza biała (Betula alba) najbardziej rozpowszechnione drzewo w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Posiada charakterystyczną sylwetkę o ażurowej koronie i wyróżniającą białą korę. Jest jedną z ważniejszych roślin zielarskich. Sok z brzozy jest znany ze swoich właściwości odżywczych i oczyszczających, z kolei napary z liści sa pomocne przy oczyszczaniu.

Krem brzozowy z betuliną przeznaczony jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, atopowej i przesuszonej.

OLEJEK ETERYCZNY EUKALIPTUS CYTRYNOWY BIO 10 ml - PHYSALIS
Dostępność: 2 W magazynie
MYDŁO ZIOŁOWE CZARNE 500 ml - ZIOŁA I TRAWY AGAFI - AGAFI
Dostępność: 3 W magazynie
Olejek eteryczny świerkowy 10ml Etja

Olejek eteryczny świerkowy 10ml Etja

15,90 zł
Dostępność: 3 W magazynie
Oliwka odstraszająca komary i inne owady - Ziołowa 100ml
Dostępność: 2 W magazynie

data ważności: 02,07,2023

HYDROLAT RÓŻANY 100 ml - MOHANI

HYDROLAT RÓŻANY 100 ml - MOHANI

27,00 zł
Dostępność: 3 W magazynie
Srebro koloidalne niejonowane w płynie Ag 250 25ppm 300ml ProActiv
  • Obecnie brak na stanie
Dostępność: Brak w magazynie
Orzechy piorące EKO 250g Nanga

Orzechy piorące EKO 250g Nanga

14,50 zł
Dostępność: 2 W magazynie

Orzechy piorące to owoce drzew z rodzaju Sapindus. Nazywane są tak ze względu na wysoką zawartość saponin, czyli naturalnych surfaktantów, dzięki którym mogą być stosowane do prania i mycia naczyń oraz do produkcji mydła. Stosowane były już w dalekiej przeszłości przez rdzenną ludność Azji i obu Ameryk.

Olejek eteryczny limetkowy 10ml Etja

Olejek eteryczny limetkowy 10ml Etja

12,90 zł
Dostępność: 4 W magazynie
Żyworódka pierzasta 200ml żel EkaMedica
Dostępność: 10 W magazynie

Żel z żyworódki pierzastej wzbogacony wyciągiem z aloesu i kasztanowca zwyczajnego. Doskonale pielęgnuje i niweluje szorstkość zrogowaciałych obszarów skóry takich jak: dłonie,

łokcie, kolana, stopy. Żel chroni przed przesuszeniem poprawiając poziom nawilżenia naskórka. Ponadto odżywia, regeneruje i pozostawia skórę miękką i gładka w dotyku.

Olej kosmetyczny z nasion malin 50ml Etja

Olej kosmetyczny z nasion malin 50ml Etja

26,90 zł
Dostępność: 2 W magazynie
Olejek eteryczny oregano BIO 10ml Physalis
  • Obecnie brak na stanie
Dostępność: Brak w magazynie
Książka "Po co ten magnez" (oprawa twarda)
  • Obecnie brak na stanie
Dostępność: Brak w magazynie
Maść konopna bóle mieśni i stawów 10% 100ml Medicprogress
  • Obecnie brak na stanie
Dostępność: Brak w magazynie
Lanolina premium 50g Nanga

Lanolina premium 50g Nanga

21,00 zł
Dostępność: 2 W magazynie

Lanolina (z łac. lano - wełna) pozyskiwana jest z wełny owczej, wytwarzają ją gruczoły znajdujące się w skórze owiec. Rolą lanoliny jest ochrona wełny i skóry owiec przed zmieniającymi się czynnikami środowiska, czyli głównie światłem, deszczem, wiatrem i wysoką lub niską temperaturą.

Jako surowiec kosmetyczny lanolina wykorzystywana jest do produkcji kremów, maści i balsamów. Natłuszcza i zmiękcza skórę. 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website