Według literatury zielarskiej liść mięty może być stosowany jako środek usprawniający pracę przewodu pokarmowego, zapobiega wzdęciom. Spożywanie go przynosi uczucie orzeźwienia i ochłodzenia.
Rzepak, jak powszechnie wiadomo, jest popularną i miododajną rośliną uprawną, dlatego pszczoły bardzo chętnie zbierają z niego pożytek i przerabiają na pyszny, zdrowy miód rzepakowy. Łatwy dostęp, delikatny smak i kremowa konsystencja stawiają go pod względem popularności w jednym rzędzie z miodami lipowymi, spadziowymi, czy gryczanym.
Olej z wiesiołka jest stosowany w leczeniu chorób skórnych, nadwagi i niepłodności. Co więcej, wiesiołek poprawia stan skóry, pomaga w chorobach reumatycznych, wzmacnia odporność i chroni układ krążenia.
Gorzknik Kanadyjski to naturalny antybiotyk. Zawiera berberyny, które okazują się być bardzo skuteczne w różnego rodzaju infekcjach, również tych opornych na antybiotyki. Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, łagodzi podrażnienia alergiczne skóry i śluzówki, a także wspomaga trawienie.
Miód faceliowy jest miodem późnej wiosny i wczesnego lata, a swym pięknym kolorem przypomina słoneczne dni czerwca. Stanowi doskonały suplement diety dla osób z problemami trawiennymi, jelitowymi i żołądkowymi. Kolor jasno-żółty przechodzący w zależności od roślinności domieszkowej do koloru herbacianego. W smaku łagodny.
Bylica piołun (Artemisia absinthium), nazywana najczęściej piołunem lub absyntem skutecznie wspiera pracę układu pokarmowego i prawidłowy metabolizm. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz podnosi apetyt.
Największą jego zaletą jest działanie toksyczne na pasożyty, robaki i grzyby obecne w naszym organizmie.
Sok z kiszonego buraka powstaje w wyniku naturalnego procesu kiszenia. Produkt pasteryzowany. Wytrącanie się osadu jest naturalnym procesem i nie stanowi wady. Przed spożyciem wstrząsnąć.