Witamina E - 8 najważniejszych faktów
Posted by      10/09/2023 21:44:00     Home , Składniki odżywcze    Comments 0
Witamina E - 8 najważniejszych faktów

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pod jej nazwą kryje się w zasadzie grupa związków - tokoferoli i tokotrienoli.  Została odkryta, kiedy to dr Herbert Evans i jego asystentka Katharine Bishop badali wpływ różnych czynników na płodność u myszy. Te i kolejne eksperymenty wykazały duży wpływ witaminy E na funkcjonowanie narządów rozrodczych. Stąd też wzięła się nazwa "tokoferol", która z greckiego oznacza: tocos – urodzić, pherein – nieść.

1. CZYM SIĘ RÓŻNIĄ TOKOFEROLE I TOKOTRIENOLE ?

Wyróżnia się osiem związków o podobnej strukturze, które określane są mianem witaminy E. W swojej budowie zawierają pierścień chromanowy oraz nasycony lub nienasycony izoprenowy łańcuch boczny. I właśnie w zależności od nasycenia tego łańcucha bocznego dzieli się te związki na dwie grupy:

  • tokoferole, które zawierają nasycone, pojedyncze wiązania między atomami węgla,
  • tokotrienole, posiadające nienasycony łańcuch węglowy, a więc w tym przypadku podwójne wiązania.

W obu grupach występują związki typu alfa (α), beta (β), gamma (γ) i delta (δ).

Najwyższą aktywnością biologiczną charakteryzuje się α-tokoferol w porównaniu z pozostałymi związkami, dlatego ilość witaminy E podaje się w równoważnikach α-tokoferolu.

1 mg równoważnika α-tokoferolu:

= 1 mg α-tokoferolu,

= 2 mg β-tokoferolu,

= 10 mg γ-tokoferolu,

= 0,3 mg δ-tokoferolu,

= 3 mg α-tokotrienolu,

= 20 mg β-tokotrienolu

2. WCHŁANIANIE WITAMINY E

Aż 60-70% witaminy E przyjętej z pożywieniem wydalamy w ciągu każdego dnia. Badania wykazały, że jej wchłanianie zależy od ilości i obecności żółci, dlatego przy problemach z woreczkiem żółciowym lub jego brakiem, niedoborze żółci, a także cholestazą, celiakią, dysbiozą jelit i innymi chorobami przewodu pokarmowego, witamina E nie będzie miała możliwości, aby przejść przez ścianę jelit i dostać się do wnętrza organizmu, by tam pełnić swoje funkcje. Również brak odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie zmniejsza wchłanianie witaminy E.

3. NAJSILNIEJSZY ANTYOKSYDANT

Żadna z witamin nie wykazuje tak silnych właściwości przeciwutleniających jak właśnie witamina E. Zapobiega ona utlenianiu białek, lipidów i DNA w organizmie i neutralizuje wolne rodniki w środowisku hydrofobowym. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się skóry, zapobiega dysfunkcjom tkanek i komórek oraz rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworów. Witamina C, która również jest antyoksydantem, wzmacnia efekt działania witaminy E. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne witamina ta jest często stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako naturalny konserwant. Poza tym pełni ona wiele funkcji w organizmie, m.in.: uczestniczy w regulacji aktywności kinazy białkowej C, enzymu biorącego udział w przekazywaniu sygnałów w obrębie komórek, a także reguluje aktywność biologiczną wyspecjalizowanych komórek układu immunologicznego oraz uczestniczy w hamowaniu agregacji płytek krwi.

4. ZAPOBIEGA CHOROBOM

Badania wskazują na ochronne działanie tokoferoli i tokotrienoli na układ krwionośny, a szczególnie erytrocyty i śródbłonek, dzięki czemu zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, w tym miażdżycy i choroby wieńcowej. Tokoferole zmniejszają także ryzyko chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Witamina E przyczynia się także do wzmacniania odporności, dzięki czemu zmniejsza zachorowalność na przeziębienia. 

5. WITAMINA E A PŁODNOŚĆ

Witamina ta jest niezwykle potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych u kobiet. Jej odpowiednia podaż jest ważna zarówno przed jak i w czasie ciąży. Wynika to z faktu, iż wzmacnia ona błony komórkowe i chroni erytrocyty przed hemolizą, w związku z czym jej niedobór może prowadzić do zaburzeń owulacji oraz zwiększać ryzyko poronień i wad płodu. Ponadto jej niedobór u mężczyzn zmniejsza m.in. wydzielanie hormonu gonadotropowego. To może przyczynić się do zwyrodnienia plemników i do bezpłodności. Badania wykazały, że nawet u 50% kobiet starających się o dziecko może mieć niedobór witaminy E.

6. WITAMINA E A ZDROWA SKÓRA

Witamina E nie bez powodu nazywana jest "witaminą młodości". Ma ona zdolność przenikania przez naskórek i wbudowywania się w cement międzykomórkowy, przez co  zapewnia skórze odżywienie i odpowiednią elastyczność. Stosowana od zewnątrz np. w kosmetykach, wygładza i ujędrnia skórę, poprawia poziom jej nawilżenia poprzez zwiększenie zdolności do wiązania wody, działa przeciwstarzeniowo, ale także przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych, wspomaga leczenie blizn i przebarwień, koi, likwiduje obrzęki. Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV i jego skutkami jak zaczerwienienie czy obrzęk. Wraz z witaminą A stosowana jest w leczeniu trądziku i egzemy. Ze względu na te właściwości witaminę E wykorzystuję się często jako główny składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.

7. NIEDOBÓR I NADMIAR WITAMINY E

Zawartość witaminy E w osoczu krwi waha się od 0,8 do 2 mg/dl, natomiast objawy niedoboru pojawiają się zwykle przy stężeniu tokoferoli poniżej 0,5 mg/dl. Do objawów zalicza się: neuropatię obwodową, ataksję, miopatię szkieletową, retinopatię oraz upośledzenie odpowiedzi immunologicznej. Awitaminoza jest szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, gdyż przyczynia się do rozwoju niedokrwistości, zaburzeń wzroku - retinopatii i fibroplazji, dysplazji oskrzelowo-płucnej, a nawet nagłego zgonu. Poza tym niedobór witaminy E u ludzi zwiększa ryzyko infekcji, stanów zapalnych i chorób sercowo-naczyniowych. 

Badania nie wykazują niekorzystnych skutków dużych dawek witaminy E. Sugeruje się jedynie, iż niekorzystne działanie witaminy E może wystąpić w przypadku niewłaściwego stosowania suplementów diety (co najmniej rok w ilości około 270 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę).

8. ŹRÓDŁA WITAMINY E

Największą ilość tokoferoli zawierają oleje: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, krokoszowy, z zarodków pszenicy,  oraz oliwa z oliwek i masło. Znajdziemy je także w kiełkach pszenicy, orzechach laskowych, migdałach, orzecha włoskich i orzechach ziemnych. W niewielkich ilościach obecne są również w zielonych warzywach liściastych, produktach zbożowych, mięsnych oraz mlecznych. Warto pamiętać, że obróbka termiczna niszczy witaminę E, dlatego najlepiej spożywać oleje na zimno oraz surowe warzywa. Dodatkowo witamina E do odpowiedniego wchłonięcia potrzebuje tłuszczu w pożywieniu, dlatego do sałatek czy gotowych potraw należy dodawać odrobinę oleju roślinnego. Normy żywienia podają, iż dorosły mężczyzna potrzebuje 10 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę, natomiast 8 mg, przy czym w ciąży zapotrzebowanie to wzrasta do 10 mg. Zdarza się, że dieta może nie dostarczać odpowiednich ilości witaminy E, dlatego warto wtedy rozważyć jej suplementację. Jednak wcześniej należy to skonsultować z lekarzem, farmaceutą lub zielarzem, ponieważ każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia. 

BIBLIOGRAFIA:

Milanovic B.: Witamina E – co kryje świat tokoferoli? Świat Przemysłu Farmaceutycznego 3/2016

Czerwona W. i wsp.: Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna 1/2019/vol. 8

Zielińska A., Nowak I.: Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591

Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2020

Bojanowska M., Kostecka M.: Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2018, 67, 2, 425–439

Zostaw Komentarz

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website